Предварителния финансов резултат на  Тексим Банк АД за четвъртото тримесечие

...
Предварителния финансов резултат на  Тексим Банк АД за четвъртото тримесечие
Коментари Харесай

Необслужваните кредити на „Тексим Банк“ са с дял от 2.79 на сто

Предварителния финансов резултат на   " Тексим Банк " АД за четвъртото тримесечие на предходната година е облага от 325 хиляди лв. при 128 хиляди година по-рано, излиза наяве от междинния финансов доклад на кредитната институция.

Банковата група включва " Тексим Банк " /банката майка/ и следените от нея три дъщерни сдружения. В ръководещото сдружение " Тексим асет мениджмънт " ЕАД има 100% от капитала. То е провело четири договорни фонда - " Тексим България ", " Тексим Консервативен фонд ", " Тексим Балкани " и " Тексим Комодити Стратеджи ". Банката майка има по 100% от дружествените дялове на " Тексим Проекти " ЕООД и на „ Тексим Проджект къмпани “ ЕООД.

Приходите и разноските на банката отразяват общата икономическа среда и въведеното изключително състояние в страната заради разпространяването на ковид-19. Общо чистите оперативни парични приходи от активността на групата към края на декември понижават с 0.81% и са на стойност 16.63 млн. лв.. От сдружението регистрират нарастване на чистия приход от лихви - с 14.19%, и на чистия приход от такси и комисионни  - с 0.35 на 100.

В края на предходната година активите на " Тексим Банк " са нарастнали с 16.02% по отношение на 2020-а до 537.16 млн. лв.. Това е резултат от повече вложения в  дългови и финансови принадлежности.

През четвъртото тримесечие банката регистрира положително качество на кредитния си портфейл, като делът на брутните необслужвани заеми е 2.79 на 100.

Общо 70.7% са корпоративните клиенти, а останалите са жители и документи. „ Тексим Банк " продължава политиката за растеж в кредитирането посредством предложение на нови артикули. Ръст има и при при частни лица и при корпоративни клиенти.

В поддръжка на клиентите си по кредитити и в сходство с насоките на Европейския банков орган по отношение на законодателните и частни мораториуми върху заплащанията по заеми, прилагани предвид на рецесията, провокирана от ковид-19, „ Тексим Банк “  предостави на клиентите си механизми за предоговаряне.

Така към края на декември  банката е отсрочила по реда на мораториума 128 заема на стойност 45.4 млн. лв., от които 19 са заемите на предприятия - огромни корпоративни клиенти и дребни и междинни компании, за 42 млн. лв.. Общо 109 от заемите са за домиканства, в това число 6 ипотечни и 103 потребителски заеми.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР